Göz Kapağı ve Orbita Yaralanmaları travmalar sonucu oluşur. Travmalar ne yazık ki günlük yaşamımızın gerçeğidir. Vücudun her yerinde olduğu gibi göz kapağı ve ve orbita yaralanmaları da travma sonuçları olarak izlenebilmektedir.  Travmalar; künt, delici, kesici, ateşli silah ya da kimyasal içeriklerle olabilir. Göz acillerini çoğunlukla taravmalar oluşturmaktadır.

Göz Kapağı Yaralanmalarında Neler Yapılır?

Travmalar, göz kapaklarında hafif bir laserasyondan delici kesici yaralanmalara kadar geniş bir yelpazede izlenir.

Göz kapağı bütünlüğünü bozan her türlü yaralanmaya müdahale  edilmeli, kapak  anatomisine uygun tamir  (rekonstriksiyon) yapılmalıdır. Hastalara ilerleyen dönemde şekil bozuklukları olabileceği, 2. ve/veya 3. cerrahi müdahaleye ihtiyaç hissedilebileceği anlatılmalıdır.

Göz Yaşı Yolları Hasarlarında Yaklaşım Ne Olmalıdır?

Gözyaşı yollarının anatomisi bozulmuş ise, gözyaşının geçebileceği şekilde kanaliküler açıklık mutlaka sağlanmalıdır. İlerleyen dönemde karşılaşılabilecek kapak düşüklüğü, kapak serbest kenarının içe veya dışarı dönüklüğü (ektropium,entropium), yara yeri çekmesine (kontraksiyonu) dönük ikincil yaklaşımlar gerekebilir.

Orbita Yaralanmalarında Neler Yapılır?

Orbita yaralanmaları da benzer sebeplerle olabilmektedir. Çoğu zaman beraberinde göz küresinin yaralanması da olaya eşlik etmektedir. Nadiren göz siniri de kopabilmektedir (optik sinir avülsiyonları).

Hastalarda göz kasları ile ilgili de ciddi durumlar izlenebilir. Bu durumlarda bozulan anatomik yapının cerrahi tamiri zorunludur.

Blow-aut Kırıklarıyla Nasıl Mücadele Edilir?

Orbita yaralanmalarında sıkça karşılaştığımız bir durum Blow-aut kırıklarıdır. Yanak üstüne gelen künt travmalarda ani basınç değişimi (blastik etki) ile orbita alt duvarı kırılmakta orbita içeriği maksiller sinüse fıtıklaşmaktadır. Böylelikle hastaların göz küresi geriye kaçar (enoftalmus), çift görme, alt kapak ve yanağın üst kısmında his kusurları olmaktadır.

Eğer 2mm den daha fazla enoftalmus varsa, diplopi varsa, kırık hattına yumuşak doku sıkışması varsa  mutlaka ameliyat endikasyonu vardır. Ameliyatta orbita içeriği sinüsden orbitaya itilerek araya metal plak konulmalıdır. Orbitanın diğer kemik kırıklarında öpüşen kırık dudakları varsa müdahale gerekmez, ancak ayrık kırık uçları izlenirse cerrahi olarak bu uçların birleştirilmesi gerekir.

Göz travmalarının nedenleri nelerdir?

Travmalar; künt, delici, kesici, ateşli silah ya da kimyasal içeriklerle olabilir. Göz acillerini çoğunlukla taravmalar oluşturmaktadır. Travmalar, göz kapaklarında hafif bir laserasyondan tutun da delici kesici yaralanmalara kadar geniş bir yelpazede izlenebilir.