Pitozis-Göz Kapağı Düşüklüğü

Pitozis-Üst göz kapağı düşüklüğü doğuştan veya edinsel üst göz kapağının düşüklüğüdüne verilen isimdir. Pitozisli olgularda kapak aralığının 9 mm’nin altında olduğu izlenmektedir. Pupillayı (göz bebeği) kapatan kapak pozisyonu varsa bu durumda görme de etkilenecektir.

İçindekiler

  1. Üst Göz Kapağı Düşüklüğü – Pitozis Nedir?
    1. Pitozis Türleri Nelerdir?
    2. Üst Göz Kapağı Düşüklüğünde Ne Yapılır?
    3. Pitozis Cerrahisi Ne Şekilde Kim Tarafından Yapılmalı?

Pitozis Türleri Nelerdir?

Pitozisler; myojenik (kas kaynaklı), nörojenik (sinir kaynaklı), aponörotik (levator kasının tarsa yapışma sorunu) ve mekanik nedenlerle oluşmaktadır.

üst göz kapağı düşüklüğü
Üst göz kapağı düşüklüğü

Hastalarda pitozis çoğu zaman tek taraflı, daha az olarak da çift taraflıdır. Ana sorun kozmetiktir. Çocukluk çağında görülen konjenital pitozislerde psikolojik sorunlar, kimlik gelişiminin olumsuz etkilenimi olabilmektedir.

Üst Göz Kapağı Düşüklüğünde Ne Yapılır?

Pitozislerin tedavisi cerrahidir. Myojenik pitozislerde mutlaka levator fonksiyonuna (levator kasının kaldıraç gücü) bakılmalıdır. Levator kası iyi ve orta fonksiyona sahipse kasın boyca kısaltılması (levator rezeksiyonu) pitozisi düzeltecektir. Eğer levator fonksiyonu kötü ise askı cerrahisi (tarsın frontal kasa asılması) yapılmalıdır.

üst göz kapağı düşüklüğü-1
Üst göz kapağı düşüklüğü

Aponörotik  pitozislerde ise levator kasının aponörozunun yeniden tarsa yapışması (aponöroz cerrahisi) sağlanmalıdır. Nörojenik  pitozislerde okülomotor sinir paralizisi kalıcı ise cerrahi prosedür askı cerrahisi olmalıdır. Mekanik pitozislerde mekanik nedenin (üst göz kapağında kitle etkisi oluşturan nedenler ve semlefaron denilen kapak ve bulber konjonktivanın birbirine yapıştığı durumlar) ortadan kaldırılması halinde pitozis düzelecektir. Pitozislerin cerrahi tedavisinde en önemli husus göz kapağı fonksiyonunun korunmasıdır.

üst göz kapağı düşüklüğü-2
Üst göz kapağı düşüklüğü

Yani hasta uykudayken gözün kapaklarla kapanır olması gerekir. Kozmetik sorun çözümlenmeye çalışılırken cerrahi işlem sonrasında uykuda göz kapatılamazsa (lagoftalmus) bu hasta için korkunç sorunları beraberinde getirecektir. Çünkü kornea gece kuruyacak (ekspojur keratopati) kalıcı olarak saydamlığını yitirecek ve kornea keratinizasyonu gelişecektir. Bu durumda hastanın görmesi azalacak, hatta yok olacaktır. Böylelikle hasta kornea nakline (keratoplasti) aday hale gelecektir. Ancak öncelik yine kapak fonksiyonunun sağlanması olmalıdır. Göz kapaklarının anatomisine hakim, göz kapaklarının fonksiyonunun önemini ve riskini bilen, cerrahi deneyimleri oldukça ileri olan bir oküloplastik cerrahın tercihi operasyon sonrası aşırı düzeltici girişim’den (overkorreksiyon) hastaları koruyacaktır.

Pitozis Cerrahisi Ne Şekilde Kim Tarafından Yapılmalı?

Pitozis-üst göz kapağı düşüklüğü cerrahisi genel anestezi altında olabildiği gibi lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Operasyon süresi yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir.  Hasta birkaç gün içinde işine dönebilmektedir. Tam iyileşme 4 haftada olur. Çoğunlukla elde edilen kapak seviyesi zaman içinde değişmemekte aynı kalmaktadır. Kaybetmeden kazanmanın yolu, yetkin bir oküloplastik cerrah ile olacağı unutulmamalıdır.”

SIK SORULAN SORULAR

Pitosiz nedir?

Doğuştan veya edinsel üst göz kapağının düşüklüğüdür.

Diğer göz hastalığı ve tedavi yöntemleri için tıklayınız.